Ülkemizde sık sık içilen içecekler arasında bulunan ve hemen her yerde sunulan çay, ofis ve iş yeri gibi yerlerde de sıklıkla içilebiliyor. Ancak iş yerlerinde çay içmek, aslında hiç akla gelmese de zararlı olabiliyor. İşte sağlık açısından büyük risk oluşturan o tehlike…
Ofiste çay ve kahve içmek hemen herkesin yaptığı bir etkinlik. Özellikle stresli anlarda dinginlik sağlayan ofis çay ve kahveleri, çay tiryakilerinin bir numaralı tercihi oluyor. Ancak araştırmalar iş yerinde içilen bu içeceklerin sağlık için tehlikeli olabileceği sonucunu ortaya çıkardı. İngiliz bilim adamları, yaptıkları araştırmalarda genellikle su ısıtıcıları, buzdolabı kapı kolları, kahve makineleri gibi bölgelerde çoğalan ve dışkı yoluyla yayılan böcekler keşfetti.
El yıkamamak bakteriye neden oluyor!
Liverpool Tropikal Tıp Okulu’ndan bir mikrobiyolog olan baş araştırmacı Dr. Adam Roberts, özellikle insanların tuvalete gittikten sonra ellerini iyice yıkamadıklarını veya hiç yıkamadıklarını, bu sebeple bakterilerin rahatça çoğalabildiğini açıkladı. Uzman isim “Bunun potansiyel zincirleme etkisi şu ki, enfeksiyona daha duyarlı olan bir kişi aynı yüzeylere dokunursa hastalanma riskiyle karşı karşıya kalabilir.” dedi.
Pek çok günlük eşyada bulunuyor
Ofis bölgelerinde ortak mutfak alanlarından ve inşaat işçisi alanlarından alınan sürüntüler, Escherichia coli türü gibi üzere günlük eşyalarda bulunan pek çok farklı bakteri türünü keşfetti. Bu bakterilerin ishal ve idrar yolu enfeksiyonlarına bir neden olduğu bilinmekte.
Özellikle buzdolabının kapı kollarına dikkat!
Uzmanlar ayrıca her bir öğenin nasıl mantarlarla dolu olduğunu söylerken, en kötü etkilenen ve en hijyensiz bölge olarak buzdolabı kapı kollarının olduğunu söyledi.
Uzman isim Dr. Adam, “Hatırlanması gereken en önemli şey, bu bakterilerin çıplak gözle tamamen görülemeyeceğidir. Bu nedenle bu ürünler temiz görünse de aslında pek çok farklı mikroba ev sahipliği yapabilirler.” ifadelerini kullandı.
ALINTI KAYNAK: https://www.ensonhaber.com/yasam/ofiste-cay-icenlere-kotu-haber-asla-fark-edilmiyor-saglik-acisindan-buyuk-risk