Dünya üzerinde 2 milyondan fazla bulunduğu tahmin edilen doğa harikası çiçekler genellikle hoş kokulu ve renklidir. Görüntüsü ve zarif halleri ile insana huzur veren çiçekler evde ofiste veya bahçelerde yetiştirilebilir. Oldukça fazla çeşidi bulunur ve hep merak konusu olmuştur. En bilinen çiçek isimleri ve çeşitleri ile ilgi detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Çiçek İsimleri
- Açelya
- Ağlayan Gelin
- Akasya Çiçeği
- Amerikan Hanımeli
- Aslanağzı
- Ateş Çiçeği
- Ayı Pençesi
- Azelya
- Ballıbaba
- Begonvil
- Begonya
- Benefşe
- Biberiye
- Boru Çiçeği
- Boya Çiçeği
- Buhurumeryem
- Cemali Güzel
- Ciğerci Sığırı
- Civan Perçemi
- Çadır Çiçeği
- Çadır Perçemi
- Çakal Nergisi
- Çalba
- Çan Çiçeği
- Çarkıfelek
- Çıngırak Otu
- Çiğdem
- Çingülü
- Çoban Yastığı
- Çuha Çiçeği
- Dağ Çayı
- Dağ Sümbülü
- Defne
- Deligül
- Devedikeni
- Devetabanı
- Dönbaba
- Ebegümeci
- Eğreltiotu
- Elma Çiçeği
- Erguvan
- Erik
- Çiçeği
- Eşek Dikeni
- Eşek Lâlesi
- Fesleğen
- Fındık Çiçeği
- Fırıldık Çiçeği
- Frezya
- Firuze Çiçeği
- Fulya
- Galhatmi
- Gardenya
- Gâvur Gülü
- Gecesefası
- Gelincik
- Gelinelçiçeği
- Geven
- Glayör
- Guğu Çiçeği
- Gül
- Güldefne
- Gülgoncası
- Gülibrişim
- Gündöndü
- Günebakan
- Günüş Gülü
- Hanım Düğmesi
- Hanım Sallandı
- Hanımeli
- Haseki Küpesi
- Haşhaş Çiçeği
- Hatmi
- Helyotrop
- Hercai Menekşe
- Hezaren
- Horoz İbiği
- Hüsnüyusuf
- Ihlamur
- Itır Çiçeği
- İnci Çiçeği
- İris
- İtrişahi
- Kadife Çiçeği
- Kahkaha Çiçeği
- Kaktüs
- Kamelya
- Kan Damlası
- Kandil Çiçeği
- Karagözlüm
- Karanfil
- Kartopu
- Kasımpatı
- Kaynanadili
- Keşişbaşı
- Kevke
- Kına Çiçeği
- Kirli Hanım
- Koçuk
- Korunga
- Krizantem
- Kuşkonmaz
- Küpe Çiçeği
- Küsme Çiçeği
- Küstüm Çiçeği
- Lâden Ağacı
- Lale
- Lâle
- Lâle-İ Nu’Man
- Lâtin Çiçeği
- Leylak
- Leylâk
- Lilyum
- Lisan-İ Sevir
- Mahmur Çiçeği
- Manisa Lâlesi
- Manolya
- Melekotu
- Menekşe
- Menekşe Gülü
- Menevşe
- Mersinağacı
- Meryamana Eli
- Meryemana Kandili
- Meyan
- Mimoza
- Mine Çiçeği
- Mor Salkım
- Mümüdük
- Müşgülüm
- Nane
- Nergis
- Nevruz Çiçeği
- Nilüfer
- Orkide
- Orman Gülü
- Ortanca
- Öksekotu
- Öksüzoğlan
- Öküz Dili
- Papatya
- Patlak Çiçeği
- Peleseng
- Petunya
- Piyan
- Portakal Çiçeği
- Reyhan
- Rezene
- Sabun Çiçeği
- Saffetiderûn
- Saksı Çiçeği
- Saray Çiçeği
- Saray Patı
- Sardunya
- Sarı Şebboy
- Sarmaşık
- Sediryaprağı
- Semen
- Sevgi Çiçeği
- Sığırdili
- Sığırkuyruğu
- Sıklâmen
- Sim
- Susen
- Sümbül
- Sümbülteber
- Süsençiçegi
- Şakayık
- Şakayık-I Numan
- Şebboy
- Şeftaliçiçeği
- Terslâle
- Toprak
- Kabul Etmez
- Turna Gagası
- Üçgül
- Vapurdumanı
- Yaban Gülü
- Yanardöner
- Yasemin
- Yenibahar
- Yer Somunu
- Yılan Yastığı
- Yıldız Çiçeği
- Yüksükotu
- Zambak
- Zerrin
- Zerrinkadeh
- Zeymuran
- Zeytinçiçeği
- Zülfüarus
Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?
Çiçek bakımı yapılırken, bitkiye sevgi göstermek en önemli koşuldur. Bununla beraber çiçekler, onlarla konuşulduğunu, müzik dinletildiğini ve yapraklarının sevildiği hissettirilirse daha hızlı bir şekilde büyürler.
Çiçekler, çevrelerinde devam eden sürekli bir hayat olmasını severler ve buna tepki verirler. Günün stresini ve yorgunluğunu konuşup atmak, çiçeğe karşı övgülerin belirtilmesi gibi durumlar, çiçeğin daha sağlıklı yetişmesine olana tanır. Bunun dışında çiçeklerin özelliklerine göre sulama yapmak, güneş ışığı alan bir yere koymak, saksı değişiminin düzenli aralıklarla yapılması gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Sulama: Su oldukça önemli bir sıvıdır. Her canlı için bu, değişmez bir olgudur. İnsanlar için su gereksinimi fiziksel özelliklere göre değişir. Çiçekler için de aynı şeyi belirtmek önemli olacaktır. Buna örnek vermek gerekirse; kaktüslerin su gereksinimi ay içinde bir veya iki defadır. Sulama; çiçek bakımının en mühim aşamasıdır. Çiçeğe sürekli şekilde su vermek, çiçeğin doğru ve sağlıklı gelişmesi açısından önemlidir. Çiçeğin su gereksinimine göre takvim oluşturarak, her zaman belli günlerde sulama yapılmalıdır. Sulama yapılmadan önce mutlaka olarak toprağın ıslaklığı ölçülerek taban bölümü delik saksıların kullanılması gerekir. Suyun fazla bölümü bu deliklerden akarak sulama işleminin 20 dakika sonrasında saksının tabanında biriken su dökülmelidir.
Saksı Değişimi: Çiçeklerin bakımında en önemli faktörlerden birisi, çiçeğin yetiştirileceği saksının tercihidir. Çiçeklerin tohumu ekilirken, çok büyük saksı tercihi yapılmamalıdır. Çiçeğin kökleri geniş ve kısa alanlara yayılan bir türden ise, büyük saksıların yerine geniş saksı tercihi yapılmalıdır. Çiçeklerin kökü derine inen türden ise, uzun saksı türleri yeterli olacaktır. Çiçek ekildikten sonra büyüme vaziyetine göre çiçeklerim bakımı konusunda saksı değişimi yapılması oldukça önemlidir. Çiçeğin yeterli alanı bulmaması durumunda büyümesi durur. Bunun dışında saksının taban kısmı mutlaka olarak delikli olmalıdır. Sulama sırasında fazla olan su, saksının içerisinden atılmazsa bitkinin kökleri çürür. Saksıdan atılacak su için, çiçeğin yer aldığı alanın kirletilmemesi adına mutlaka olarak saksı tablası bulunması önemlidir.
Işık: Çiçek bakımı denildiği zaman en önemli unsurların başında güneş ışığı yer alır. Bütün çiçek türleri ışığı sevmezler. Kimi çiçek türlerinin ise direkt güneş ışığı alması gerekir. Bununla beraber bazı çiçekler ise direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Örnek olarak; begonyalar sabah güneşini severler. Bununla beraber kaktüs türleri güneş ışığını doğrudan alırlar. Ev ya da iş yerinde çiçek bakımı yapılıyorsa çiçeğin yalnızca bir bölümü değil, tamamen ışık gördüğünden emin olmak gerekir. Çiçeğin özelliklerine göre güneş ışığı gereksinimi farklılaşabilir.
Sıcaklık: Çiçek bakımı için sıcaklık oldukça önemlidir. Çiçeğin özelliklerine göre sıcaklıkların değişebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Çiçeğin sahip olduğu özellikler ile bakımı ise değişiklik gösterir. Çiçeğin ihtiyacından daha fazla sıcaklığa maruz kalması, çiçeğin sağlığı açısından faydalı olmayacaktır. Çiçeklerin aynı zamanda ısıtıcılardan uzak tutulması oldukça önemlidir. Aksi halde çiçeklerin kökleri zarar görebilir.
Nem: Çiçeklerin bakımı açısından nemi de oldukça önemlidir. Bununla beraber çiçeklerin fazla nemli ortamlarda sağlıksız bir şekilde yetişeceği unutulmamalı ve nem oranının dengelenmesi gerekmektedir.
ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/cicek-isimleri-adan-zye-cicek-cesitleri-ve-isimleri-nelerdir-6773987