Bulgaristan Hakkında Her Şey
Balkan yarımadasında bulunan Bulgaristan’ın batısında Sırbistan, kuzeyinde ise Romanya yer alır. Ülkenin güneyinde ise Türkiye bulunmaktadır. Bulgaristan, 6.948,445 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu nüfus bilgilerine göre dünya nüfus sıralamasında da 107. sırada yer alır. Bulgaristan’da resmi olarak Bulgarca konuşulur ve dilin yazımında da kiril alfabesi kullanılır. Ancak ülkede yaygın olarak Türkçe, Rusça, Fransızca ve İngilizce de konuşulmaktadır. Türkiye ile aynı zaman diliminde olduğu için arada saat farkı da yoktur.
Bulgaristan Bayrağının Anlamı, Bulgaristan Başkenti Neresidir?
Bulgaristan bayrağı sırası ile beyaz, yeşil ve kırmızı renklerinden oluşur. Beyaz renk ile barış, yeşil renk ile doğa, kırmızı renk ile de özgürlük için dökülen kan temsil edilmiştir. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dır. Ayrıca Sofya ülkenin en büyük şehri olma özelliğine de sahiptir. Şehrin nüfusu yaklaşık 1,3 milyondur. Balkan yarımadasının merkezinde yer alan Sofya, 492 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Şehrin rakımı 553 metredir.
Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Bulgaristan ve Türkiye arasında herhangi bir saat farkı yoktur. Saat iki ülkede de aynıdır. Bulgaristan’da resmi para birimi olarak ise lev kullanılır. Lev, 100 stotinkaya bölünür. Lev para biriminin kodu BGN, simgesi de лв olarak bilinir. Bulgaristan levasında altı tane madeni para vardır. Bunlar 1, 2, 5, 10, 20 ve 50’dir. Kullanılan banknotlar ise 2, 5, 10, 20, 50 ve 100 levadır.
Bulgaristan İklimi
Bulgaristan’ın iklimi tipik bir kıtasal iklimdir. Kışlar çok sert geçer ve sıcaklık ortalama -10, -15 derecelere kadar düşer. Yaz ayları sıcaktır ve yazın sık sık sıcaklığın 30 derece üzerine çıktığı bilinir. Özellikle Tuna tarafından kışlar daha sert, yazlar ise daha sıcaktır. Yağışlar genelde az olur ve daha çok Balkanlar tarafındadır. Ülkenin doğu bölümü diğer bölümlere göre daha ılıman ve yumuşak olur. Tuna bölgesinde sıcaklık farkı oldukça yüksek olur. Kışın -25 dereceye kadar düşen sıcaklık yazın 40 dereceye kadar çıkar. En yağmurlu mevsim Mayıs ve Haziran ayına kadar ilkbahardır. Ama genellikle yağış yıllık olarak 500-600 mm olur.
Bulgaristan Mutfağı
Bulgaristan mutfağı, Bulgar kişiler tarafından geliştirilen yemek pişirme tarzı olarak bilinir. Bulgaristan yemekleri Türk yemeklerine benzer. Dengeli tatlara sahip olan Bulgar mutfağının her öğününde hem et yemekleri, hem salatalar, hem süt ürünleri hem de sebzeli yemekler vardır. Dünya mutfağında önemli bir yere sahip olan Bulgar mutfağı genel anlamı ile Akdeniz mutfağından etkilenmiş ve esinlenmiştir. Bulgaristan yemekleri komşusu olan Sırbistan, Romanya, Yunanistan ve Türkiye ile benzer özellikler gösterir.
Bulgar mutfağının karakteristik özellikleri içinde tabaktaki ürünlerin aynı anda pişirilmesi vardır Bu özellikle de hamur işleri için geçerlidir. Bulgaristan’ın geleneksel yemekleri arasında tarator, sarmi, gyuvech, kapama ve bob chorba vardır. Tarator, soğuk yoğurt çorbası olarak bilinir ve yalnızca salatalık, su, tuz, sarımsak, nane, dereotu ve Bulgar yoğurdu ile yapılır. Sarmi, ülkemizde de olan lahana dolması ile benzer. Bob chorba, fasulye çorbasıdır ve ülkede sıkça tüketilir.
ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/seyahat/bulgaristan-hakkinda-her-sey-bulgaristan-bayraginin-anlami-bulgaristan-baskenti-neresidir-saat-farki-ne-kadar-para-birimi-nedir